Lussekatter, lussebullar, saffransbullar..

..kärt barn har måna namn!

Bakade lussekatter hemma igår med min syster och de blev så himla goda och fina. Sådär saftiga och inte minsta lilla torra. Blev nästan förvånad över hur bra vi lyckades. Själv ääälskar jag lussekatter, eller ja saffranssmaken för den är ju för jäkla god alltså!
Receptet slänger jag in ockås och hoppas på att om ni testar dem så får ni samma goda resultat!
 
Du behöver:
Till bullarna
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 1 gram saffran (2 påsar)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250g (en liten burk) kesella/kvarg (1 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 16 dl vetemjöl
Till garnering
  • Russin
  • 1 ägg
Instruktioner:
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel ((klicka HÄR för attse en bild om du inte vet vad det är)). Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och låt svalna tills det är fingervarmt (37 grader). 
  2. Häll i lite av degvätskan (smöret och mjölken) i bunken med jästen och lös upp den.Tillsätt resten av degvätskan, socker, kvarg/kesella, salt och ägget.
  3. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Häll i lite i taget (max 1/2 dl) i slutet för att inte riskera att det bli för mycket mjl = torra bullar. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk/ bord. Knåda degen och tillsätt ev. mjöl (degen ska inte vara kletig men inte heller helt torr) Baka ut degen till lussekatter, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och sätt i russin. Låt dem jäsa under bakduk 30-45 minuter. 
  5. Sätt ugnen på 225˚C.
  6. Pensla med uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. De ska ha fått en lätt brun yta.
  8. Låt svalna övertäckt med bakduk.
 

På hästryggen

Godmorgon alla glada. Har precis ätit frukost och ska nu gå till stallet och ut och rida. Något som jag inte har gjort sen.. början på september. Anledningen till det är lite privat men tidsbrist är väll en av dem. Men åh, det ska bli så kul att komma upp på hästryggen igen och bara tänka på annat i någon timma. Att vara med hästarna och i stallet är som terapi, nästan i samma form som en löprunda. 
 
Fina Nomade, rund och go på sommarbete, hehe.
 

Idolåsikter

Tittat klart på semifinalen av Idol och är sur och besviken (egentligen skitarg men det lät inte lika fint) på att Erik inte gick vidare. Har hejat på honom och Elin sen i början och så var det sååå nära att bäda gick till final. Jag är inget fan någonstans av han andra som gick vidare.. Jag tycker inte at han kan sjunga bra, speciellt inte om man jämför med Erik! (!!!) och så smörar hon så mycket så man mår illa. Aja, nu är det som det är, finns inget att göra något åt liksom. 
Nu ska jag äta upp mitt knäckebröd och titta klart på det senaste avsnittet av Glee
 

Perfekta kombon

Bytte precis jeansen till mjukisar och har landat i soffan med te och fruktsallad, Den dagen jag tröttnar på den kombon är nog dagen jag dör. Tog även en chokladbit oh pepparkaka för blev så himla sugen på det när jag såg det haha. Skoldagen idag har innehålt engelska och historia redovisning som faktist gick bättre än vad jag hade väntat mig. Engelska är mitt svagaste ämne och att då behöva stå inför folk och prata är inte det mest bekväma att göra. Att ha redovisningar i sig brukar ju vara lite hemskt.
Var en sväng på gymmet på hålet och dödade mina magmuskler som jag hoppas snart kan börja leta sig fram och bli synliga! Ja, jag är en av de människor som tycker att muskler, på tjejer, också är snyggt!
 

Im proud of myself

Har varit hemma idag och jobbat på mitt fotoprojekt. Vad det är håller jag ännu lite hemligt hihi. Har även bråkat med vårt internet men äntligen fått iväg bilderna på min syster till ett företag. Att få uppgifter/ jobb känns faktist helt sjukt och galet. Att någon vill att jag ska ta kort på något för att dem behöver bilder. Spelar ingen roll att det kanske bara är en liten sak, bara känslan av det får en att nästan vilja nypa sig i armen! Jag är väll så osvensk man kan bli nu, men fan vad stolt jag blir över mig själv!
En av bilderna↓
 

You gonna hear me roar

 
Försökte ta kort på Ludde när han låg i min säg och sov men det mörkt och bilderna blev ju inte de bästa men åh vad skönt att ligga i sängen och sova nu.Skriver på en svenska redovisning och projektplan och engelska samtidigt och det går lika bra som det låter, kaos i hela huvudet. Som rädde på moset så är mina ben helt degiga efter en 6km löprunda i totalt mörker (glömde pannlampan..) 15 min cardio, ett antal squats, lunges och andra härliga ben & rumpövningar. Kan jag gå imorgon är jag glad! Nu ska jag skriva klart detta och sen sova!

Midnight Memories

Sitter i min säng och dör tillsammans med mina fina killar. Deras nya album får mig att vilja stanna hemma ifrån skolan resten av veckan pga av direction infection eller liknande. Men det är så.himla.satans.jäkla.sjukt.bra! 
Vill ni lyssna så kan ni göra det på Spotify eller så finns hela albumet här under. Mina favoriter just nu är Story Of My Life, You & I, Happily, Half A Heart och Right Now
 

Catching Fire

Igår var jag och såg Catching Fire på bio, den andra Hungergames filmen om ni har missat det. Den var riktigt bra tycker jag! Spännande, rolig och känslosam. Tappade räkningen på hur många gånger jag höll på att börja gråta för klarar inte av jobbiga familje/ vänskapsrelationer och liknande händelser i filmer. Och det är ju en ganska stor del i den triologin. Men som sagt, helt klart värd att se och full pott ifrån mig!
 

Julgodis & kakor

Satt igår på rasten på kollade på bilder på julgodis och kakor. Vill testa att baka något nytt i år och inte bara "det gamla vanliga" även om det är sjukt gott. Har nog fått lite ideér som jag ska testa när det närmar sig lite mera. Speciellt "bollarna" längst ner till vänster, M&M cookies'en och renmuffinsarna!  
WeHeartIt
 

Braces

Sitter i skolan och har så ont i mina tänder att jag vill gråta. Det bara spänner och drar i hela framtänderna. Inget vidare bekvämt alltså! Jag var hos tandläkaren imorses och fick min tandställning, dock inte räls utan en sån som mna har i gommen och tar ut när man äter. Men det gör så satans jäkla ont!! Den är silverglittrig med en fyrklöver på så den är fin i alla fall haha. Men det är väll bara att vänja sig vid denna smärtarn eftersom att jag kommer att behöva ha den i ett antal månader.. *suck*
 
 
 

Go hard or go home

Slet som en jäkla gris på gymmet idag och svettades som en också! 20 min crosstrainer + 15 min intervaller och 20 min rodd efter det. Fy faaaan vad jag trodde att jag skulle dö just då, men efteråt så mådde jag toppen och då kändes det inte alls lika jobbigt. Lite mör i benen är jag just nu, men det har jag inte dött av haha! Om det är något som jag gillar med mig själv så är det att jag är så sjukt satans envis och avslutar något som jag har börjat. Speciellt om det är svårt och jobbigt. Då får jag en känsla att jag måste bevisa för mig själv och andra att jag kunde klara av saker som var jobbiga. Sen att man ser ful ut under tiden och svetten rinner så att man ser nyduschad ut, det är en annan sak! Go hard or go home, som jag brukar säga.
Nu ska jag sova och ladda med ny energi för en ny dag. Fotolektion hela dagen imorgon, underbart!
Lunch i helgen, självklart dränkt i keso och citronpeppar↓
 
 

En månad kvar

Tittade idag i min kallender för den kommande månaden och såg att det är endast en månad kvar till jag får jullov. Hur underbart låter inte det? 30 dagar kvar innan det är lov och jul, kan ju inte bli bättre!
 
Tror att jag är den enda svensken som inte sitter klistrad vid TV'n just nu för att se matchen mellan Sverige och Portugal. Fotboll tillhör inte kategorin "mina intressen" och jag har lite skolarbeten att skriva så då får det bli! Hade dock vart lite tråkigt om de förlorar och itne får spela VM.. 
 

5 veckor och 1 dag

5 veckor och 1 dag kvar till julafton. Kanske inte låter som en sån lång tid, men tänk på vad du kan göra med den tiden! Själv fortsätter jag min sk. "bootcamp" och ger 110% med min träning och kost nu. Anledning? Jag vill se vad jag kan göra på denna tiden, se vad som kan förändras och hur mycket som kan förändras. Och jag vill bevisa för mig själv att jag kan klara av saker som jag inte innan trodde att jag kunde göra. Men framförallt, att ge mig själv den bästa julklappen som jag kan få, en kropp som mår bra på insidan och utsidan. Ett jag som jag tycker om och är stolt över. Det är då och därför som det är värt all träningsvärk i muskler men inte ens visste om att de fanns, alla liter vatten man dricker och gånger som man pga det går på toa och alla timmar och svettdroppar som man lägger på gymmet. Just nu kanske det är skitjobbigt, men det är då man måste fokusera på varför man gör det och hur stolt man skulle vara över sig själv om man faktiskt klarade det. 
Med ett jävlarnamma så kan man komma iprincip vart du vill, så sikta åt det hållet som du vill och ge 110%
 

Måndag morgon

Godmorgon! Det känns alltid lika jobbigt är alarmet ringer på måndag morgon, eller hur? Det finns nog inte många som flyger upp ur sänger och ropar "jippiii!" Men morgonen och dagen blir vad du gör den till! Planera din morgon dagen före med att packa väskan, ta fram klder, bestäm en god frukost som du ska fixa och äta och vips så har du sparat ca 20 min på morgonen och slipper förhoppninsvis stressen. Det är faktiskt värt det och det är också vät att gå upp när alarmet ringer hur varmt det än är i sängen så är det skönare att slippa sätta frukosten i halsen om du ens hinner äta den när du springer till bussen och försöker knyta skorna och fixa håret samtidigt. Sätt på din favoritspellista så går det lättare! Ha en bra dag allihopa!
 

Goodnight sleep tight, dont let the bedbugs bite

Vart lite frånvarande här i helgen. Så skönt att vila ifrån datorn emellanåt när jag anväder den i skolan ca 6 timmar om dagen. Har mest umgåtts men kompsiar och tränat i helgen, allrså tagit det lugnt och vilat upp mig inför den kommande veckan som innehåller skola, kransbindarkurs och, få mina tandställning och lite annat! Nu ska jag bya plats med katten i sängen och sova!
 

Trailer

Snälla jul, kom fortare! 

7 kg äpplen, tack!

Har precis haft en sista date med matteboken. Känns som att det jag inte kan nu, kommer jag inte lära mig tills imorgon heller utan bara göra mer kaos (än vad det redan är)  bland alla x och y i mitt huvud. Som vanligt handlade upgifterna om någon stackare som fick köpa 7kg äpplen. Finns det ens någon som gör det en vanlig torsdag? De hiner ju ruttna innan man har ätit upp dem, annars är det väll någpn är förälskad i äppelpaj.
Nog pratat om matte, nu ska jag äta och sen vänta på att klockan blir nio för då är det finlen av Hela Sverige Bakar!
 

Runner

Du vet att du är en löpare..
…när du springer i ösregn och tycker det är kul.
…när en halvmara bara är ett vanligt träningspass.
…när du kallar milen för ett ”kort pass” och folk tittar konstigt på dig.
…när du har stenkoll på hur pass slitna dina löparskor är. Allihopa.
…när du säger saker som ”ska bara springa en lugn tremilare i morgon” & verkligen menar det.
…när du ser väderprognosen för i morgon & genast vet vilka lager-på-lager du ska ha på dig då.
…när du alltid är hungrig.
…när du har kunskapen om hur man springer & samtidigt dricker ur en liten plastmugg utan att spilla.
…när du vet vad som menas med ”sub40″, ”sub50″ osv.
…när du klämmer i dig pizza med kompisarna och medan de säger ”oj vad tjock jag kommer bli nu” så tänker du bara ”Jippie bränsle till långpasset”.
…när du betraktar tolv plusgrader och ett ihållande duggregn som ”underbart väder”
…när det ständigt luktar svettiga löpar-dojjor i hallen!
…när första grejen att du lägger i resväskan är löpskorna
…när du hela tiden ser nya löparvägar vart man än går, och tänker att den backen skulle passa att köra backträning i
…när ens egen planering utgår från diverse löpartävlingar
…när du springer i -12 & kraftig motvind & inte längre känner ansiktet & längtar till nästa pass
…när du går in och kollar på löparkläder varje gång du går förbi en sportaffär. Ibland upprepade besök utan att köpa något, bara för att det är kul
…när du har massor av träningskläder och prylar hemma, men bara vill ha fler plagg och drömmer om att en gigantisk outlet öppnar nära dig
…när du tycker 5 km är en sprintdistans
…när varannan tvätt är löparkläder
…när du direkt efter loppet anmäler dig till nästa års lopp
…när du under ett löppass kan få en euforisk känsla att det här är det absolut bästa som finns!
…när längden på dina träningspass begränsas av hur mycket tid du har till förfogande -inte av hur långt du orkar springa
…när du har en hel garderob bara för löparkläder.
…när du springer i snön på en knaggligt upptrampad stig och tänker ”härligt, bra träning för balansmusklerna!”
 
 
Hittade detta inlägg HÄR ochs skratta så jag dog för alla punkter förutom typ 2 stämmer in helt på mig. Och innan ni hinner tänka det, ja jag är lite galen av mig och att höra folk säga det ger en kick av att jag klara av saker som du tycker är över gränsen, så tack för komplimangen! ;)
Nu ska jag plugga vidare till mitt matteprov!
 
 

Running back on track

Har precis avslutat kvällens date med matteboken och är nu helt slut i huvudet. Känns som att man bara rör ihop allt ju mer man pluggar på det. Så jag går och lägger mig istället och hoppas på att kunna det bättre imorgon. 

Var ute och sprang idag för första gången på två veckor. Det gick betydligt bättre än väntat! Kanske för att jag föreställde mig det värsta av det värsta och att jag inte skulle orka mer än 400 meter och att jag hade tappat all min kondition, men det blev 5km på 28 min. Inte min bästa tid men jag tog det lugnt eftersom jag har varit sjuk men det kändes bra och jag var pigg i kroppen hela väger så det känns toppen! Måste dock komma ihåg pannlampa nästa gång för jäklar för mörkt det var!! Nu; packa väskan tll imorgon och sen date med kudden, xx
 
Favoritskorna som börjar bli lite slitna efter ett antal mil
 

Långe Jan

Bilder ifrån när vi var på Ölands (slutet på augusti) södraste udde och fyren Långe Jan. Ute i vattnet låg det sälar och plaskade (eller vad de gjorde) och utsikten där uppifrån var jättefin!
 

Längtar

Är det bara jag som vill ha jul nu, alltså absolut nu. Inte såndär jul på weheartit utan jul påriktigt med julkalendern som spårar ur, stressen över alla julklappar, vara sur för att snön smälter bort dagen efter julafton, äta all mat och äta något kilo (?) pepparkakor, lussekatter, knäck och allt sånt gott? Åh har längtat sen i oktober började och i hemlighet lyssnar jag på julmusik med risken att bli strypt om någon annan hörde..
 

Fathers day

Idag är det ju farsdag som ni säkert vet vilket vi firade med en god tacomiddad plus marängsviss till efterätt. Enkelt men såå gott! Känner dock nu att min mage blev ledsen efter glassen. Känner mig ganska säker på att jag har blivit känslig emot/ laktosintolerant för får så ont i magen av mjölk + att min mage sväller så jag blir helt upblåst och ser gravid ut.. 
En bild på papi ifrån Öland när vi överraskade honom och tvingade upp honom på hästryggen. Har man 4 döttrar som är/ har varit hästintresserade så har man ;)
 

Off

Har varit så sjukt trött hela helgen och knappast inte gjort något mer än att läsa. Inte ens öppnar datorn någon gång. Skönt att bara ta det lugnt och vila upp mig inför en vecka som kommer bestå av matteplugg varje kväll eftersom jag har prov på fredag på något som jag knappast inte kan. Har en känsla av att det komer gå åt skogen..↓                                                                           Ja, torra ordvitsar är det roligaste jag vet!
 

I see fire

Såg att Ed Sheeran hade lagt upp denna video på Facebook för två dagar sen men kunde inte titta just då och glömde bort den sen och så såg jag den i mitt flöde (fulaste ordet ever haha) nu och o h m y h o l y g o d. 
När han började sjung så tog det max tio sekunder innan jag satt och grät för hans röst var så fin.

Vad är det för fel på mig?
 

Borgholms Slott

Redigerade bilder i ca 2 timmar innan och skickade till min syster. Massa bilder som bara ligger i datorn och tar massa plats så skönt att rensa och ta bort allt och redigera och flytta om lite i mappar osv. 
Lite bilder ifrån Borgholms Slott på Öland där vi var och firade mamma med hela familjen!
 

Hemma

Är hemma ifrån skolan idag med. Känn inte som någon bra idé att gå dit när man är halvsjuk så jag sitter och redigerar massa gamla bilder, lyssnar på lugn musik och dricker te istället. Något som sker i lagom tempo utan att man behöver anstränga sig till döds. Ska försöka att få något vettigt gjort under dagen med som lite läxor.
Fruksallad på vindruvor, apelsin och ananas som jag åt igår
 

Remember November

Satt och tittade igenom min hårddisk och arkivet på bloggen ifrån november förra året för att se vad jag hittade på då.
Började månaden med att vara i Borås ridhus och fota på Änglahoppet. Dagen efter det så gick jag upp vid 03.00 för att köpa biljetter till One Direction (inget har förändrats på den punkten sen dess, det har bara blivit värre hahahaha) Några dagar senare så släpptes deras andra album som jag fortfarande lyssnar på. Jag vann även en fototävling (bild 5) och var och såg den sista Twilight-filmen på bio . I slutet av månaden kom den första snön och jag och min syster bakade lussekatter och pepparkakor.
 
 
 

När man inte är i närheten av toppen

Vaknade och kände mig allt annat en frisk så stannade hemma ifrån skolan idag. Att bli mer sjuk är det sista jag vill just nu så då är det bättre att låta kroppen vila och bli frisk. Så detta betyder en dag blandat med hemmaplugg, städning, massa läsning och några koppar te på det. Hoppas att jag överlever denna dag!
Bjuder på en bild på ett gråmulet Stockholm
 

Story Of My Life

 No words needed ♥

Squares

Nämen hej! Nominerar mig själv till ett pris för sämst uppdateing. Förlåt, men hann inte fixa fler tidsinställda undertiden som jag var borta och igår kom jag hem 1 timma senare än vad jag egentligen skulle för det blev något fel på bussen. Vi hade precis åkt ut ur Stockholm och kom ut på motogvägen så sa busschauffören "vi har något motorfel så vi stannar på en mack längre fram och byter buss" och det tog en timma för den nya bussen att komma dit vi var. Och sätena i den andra bussen var så hårda, speciellt efter fem timmar! Jaja, nu är jag hemma men en lite tommare plånbok, fullare garderob och en förkyldning på det. Det sista kunde jag gärna ha skippat men det gick inte.
Nu ska jag ta tag i massa skolarbeten, rolig sista dag på lovet! Kommer nog bara kunna koncentrera mig i 30 min till, sen kommer mina favoritkillars musikvideo ut *happiness*
 

RSS 2.0